Malzemeleri
1 su bardağı nohut
3 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı kabukları soyulmuş fıstık
1 su bardağı fındık içi(bütün)
1.5 su bardağı doğranmış kayısı
1 su bardağı kuru üzüm
yarım su bardağı kuş üzümü
1 su bardağı küp doğranmış elma
4 su bardağı toz şeker
1 çorba kaşığı gül suyu (isteğe bağlı
Hazırlanışı
Buğdayı çeşmenin önünde iyice yıkayın 3 veya 4 sefer ovarak yıkayın ve suyunu süzün sonra buğdayı düdüklüye koyun notuda yıkayıp düdüklüye koyun üzerine su koyup düdüklünün süstünü kapatın. Düküklüden kaynama sesi geldiğinde, düdüklünün altını kapatın. Düdüklüyü kalın sofra bezi ile sarıp 1 gece bekletin. Böyle yapmamızdaki düdüklünün içindeki malzeme çok iyi bir şekilde şişmiş olacak.
Ertesi gün düdüklüye kaynar su koyup buğday ve nohut pişirmeye başlanır dibine sarmaması dikkat edilir. Diğer taraftan başka bir tencereye su koyulur, kaynayınca içerisine şeker tatılır, küp küp doğranmış olan elma, incir, kayısı, kuş üzümü ve sarı üzüm kaynamış şerbetin içerisine koyulur. elmalar yumuşayıncaya kadar 5 ila 10 dakika kaynatılır, bu tenceredeki malzemelerin hepsi kaynayan buğday tenceresine boşaltılır. Göz kararı olarak koyu olursa üstüne kaynar su ilave edilir. Malzemenin içinde kepçe çok rahat hareket edebilmeli,
Servisi için kaseye koyulmuş aşurenin ortasına ceviz, fındık, nar etrafına da dolmalık fıstıkla süsleme yapılır.Aşüreniz Hazır Afiyet olsun.
Kod EkleKodu Dönüştür İfadeleri Gösterİfadeleri Gizle